Musisz być członkiem tej grupy; aby pisać na forum
Polska jest jabłkowym potentatem. Dlaczego więc nie produkuje cydru, czyli szlachetnego jabłkowego wina? Związek Sadowników RP we współpracy z Polską Radą Winiarstwa i resortem rolnictwa chce to zmienić
Jak powiedział w poniedziałek na konferencji prasowej prezes Maliszewski, produkcji cydru sprzyja obniżenie akcyzy na ten napój. Akcyza od tego roku wynosi 97 zł za hektolitr wobec 158 zł za hektolitr wcześniej.
Obniżona stawka dotyczy napojów: cydr i perry, których zawartość alkoholu nie przekracza 5 proc. Cydr, napój produkowany z soku jabłkowego lub miąższu jabłek, może zawierać do 8 proc. alkoholu.
Podkreślił, że produkcja cydru na większą skalę pozwoli na zagospodarowanie części produkowanych jabłek. Przypomniał też, że Polska jest największym w UE producentem jabłek. W tym roku zbiory były na poziomie 2,8 mln ton, z czego ok. połowa jest przeznaczana na cele przetwórstwa, a pozostała część - to spożycie bezpośrednie i eksport.
http://www.forbes.pl/sadownicy-chca-produkowac-cydr-z-polskich-jablek,artykuly,138140,1,1.html